Fotografera självporträtt

Publicerad 2015-02-18 13:31:00 i Allmänt, FOTO - tips & redigering,

Många tycker det kan vara svårt att fotografera självporträtt. Att hitta inspiration, testa nya sätt och skapa variation. Jag har funderat ut tips som jag tycker är väldigt bra och som jag använder mig utav. Det finns självklart oändligt med tips men jag har försökt att välja ut det viktigaste. 

 

 Lev ut framför kameran

- Det blir tråkigt att titta på bilder där alla ha samma stil. Om du alltid har samma pose, min, utseende och kläder så tröttnar man. Trixa och mixtra runt istället.

- Var inte rädd för att göra fel. Det finns inga fel i fotovärlden, kör på ditt eget sätt. Gör det du tycker känns bäst för stunden.

- Om du rör på dig får du mer levande bilder och du ser mer avslappnad ut. Dansa, snurra runt och hoppa omkring. Framför allt: HA ROLIGT!

 

Utnyttja miljön

- Både ute och inne kan du hitta en massa platser att fotografera på. Ibland kan det kännas svårt att hålla dig inomhus men kanske finns det någon fin vägg att ha som bakgrund? Eller ett stort fönster att sitta vid? Det gäller att hitta små utrymmen och se alla ställen med en fotografisk syn. Vi säger att det står en blommig, stor fåtölj i ett hörn. Den ser tråkig ut och är ganska ful.

Men hur skulle det egentligen bli om du drog ut den en bit från väggen, satte på dig ditt finaste klädesplagg och la dig i fåtöljen? Det kanske skulle bli rätt så bra? Något som inte är så fint i verkligheten kan bli fint på bild. Leta efter sällsynta, spännande saker att ha med i bilden.

- Sätt kameran på olika ställen. Vi säger att du är på en äng. Byt plats på kameran med jämna mellanrum och variera mellan att sätta den högt, lågt, snett, osv.

- Ta vara på årstiderna! På sommaren kan ängen blomstra med blommor och blad, på hösten skapar den mystik och på vintern kanske den förvandlas till ett fantastiskt snölandskap. Det behöver inte alls synas att du är på samma plats som tidigare om det är en annan årstid.

 

 Testa något nytt

- Som sagt, så blir det tråkigt om du hela tiden får likadana bilder. Testa därför nya vinklar, nya miljöer och nya sätt. Gå utanför ramarna!

- Varför inte testa att sätta på dig något som du aldrig brukar ha på dig? Sminka dig annorlunda, dra på dig något som sticker ut. Du behöver inte alltid ta ett fint vanligt vardagsfoto utan ta ett foto där du har gjort dig i ordning och klätt ut dig lite.

- Det blir inte alltid ett bra resultat när man testar något man inte provat tidigare. Den där nya platsen kanske inte var så bra eller du känner dig inte alls bekväm i den där tröjan? Då har du i alla fall testat och det är huvudsaken. Testa vidare!

 

Använd rekvisita

- Stå inte bara där och le framför kameran. Använd saker att hålla i, klä dig i eller kasta runt. Är det vinter kan du kasta upp snö i luften, är det höst kan du kasta löv. Håll en blomma i handen eller sätt några i håret. Blås bubblor eller vifta med ballonger.

- Testa att ta med något som inte passar in i miljön, något som sticker ut lite. Om du går på en mörkare plats, med massor av grus, sten, testa att ta på dig en vit lång klänning. Den är ju egentligen alldeles för fin och ren för att gå med på en smutsig och lerig plats. Ta gärna med dig en rosa ros att gå med bland det gråa, trista landskapet.                                                                  Då blir bilden tvärtom vad landskapet är. Spännande!

 Redigera

- Om du har något roligt redigeringsprogram kan du experimentera med bilden där. Det finns oftast appar att ladda ner också. Du kan lägga ihop två bilder till en, lägga på filter, måla på bilden eller bara förbättra den.

- Även under redigeringen kan du testa nya saker och försöka skapa fram något nytt. Genom att ändra om bilden lite kan du få fram känslor och ge bilden nytt liv.

 

Hitta inspiration

- Ibland tar alla tankar och idéer slut. Vad kan du göra då? Du kanske läser någon blogg som du kan inspireras av? Kanske kan du gå in på någon hemsida som lägger ut mängder av bilder varje dag? Exempel weheartitpinterest, osv.

- Om du inte kan fånga idéer av att ta dig fram via internet kanske du behöver hitta på något. Ta en biltur och se dig omkring, läs en bok eller ta en promenad i skogen. Så småningom kommer något att ploppa upp i ditt huvud.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ellen, 17 år

Hej hallå! Vad kul att du har hittat hit. Här kan du läsa om min vardag som vanligtvis består av att skratta, fotografera, smaska på nybakade sötsaker, läsa och spendera pengar på kläder (även fast garderoben redan är överfull) Nu vet du lite om mig, varsågod att kika runt! Vill du kontakta mig? Mejla då till [email protected]!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela